fbpx

Aanpassen aan anderen als oorzaak van burn-out

Ken je dat moment dat je in een groep om je mening gevraagd wordt en dat je het gewenste antwoord geeft uit angst voor afwijzing? Ook al voel je diep van binnen dat het voor jou niet klopt en je je eigenlijk vrij zou willen voelen om te zeggen wat jij vindt?

Soms kan het heel ver gaan. Van de voetbalclub waar je voor bent, de kleding die je draagt tot aan de politieke partij waar je op stemt. Het geeft stress en kost veel energie om deze façade in stand te houden. Niet zelden is het vele aanpassen aan anderen een oorzaak van burn-out.  

Vaak wordt dit gewijd aan de angst die we hebben om afgewezen te worden met als gevolg dat dat we buiten de groep te vallen. Dat betekende nog geen paar 100 jaar geleden een vrijwel zekere dood. In mijn beleving is dat als enige oorzaak te kort door de bocht. 

Als je sociaal wenselijk gedrag vertoont, trek je ook de mensen in je omgeving aan die passen bij het sociaal wenselijke plaatje. Je houdt als het ware onbewust de situatie in stand. Deze situatie geeft een gevoel van schijnveiligheid. 

Daarbij wijs je ook (onbewust) jezelf af: ‘als ik mezelf ben is het niet oké, als ik mezelf aanpas ben ik wel oké.’ Het begint dus allemaal bij het veilig voelen bij jezelf. Wanneer je je veilig genoeg voelt bij jezelf is het tijd om ook in de buitenwereld jezelf steeds meer te laten zien. 

Wanneer je daadwerkelijk minder sociaal wenselijk gedrag vertoont en je eigen stemgeluid steeds meer laat horen, dan is de kans aanwezig dat er allereerst mensen wegvallen of zich zelfs tegen je keren. Eerlijk is eerlijk, dat kan best pijnlijk zijn kan ik uit eigen ervaring zeggen. 

Tegelijkertijd gebeurt er ook iets magisch wanneer je je ware ik meer laat zien. Er komen mensen op je pad die zich aangetrokken voelen tot jouw authentieke zelf. Uiteindelijk zijn dat de mensen die je graag in je omgeving wilt hebben. Waarbij je volledig jezelf kunt zijn zonder dat je elk woord moet wegen. 

Dan ontstaat een soort flow. Je hart stroomt en er gaan dingen in je leven op hun plek vallen. De stem van je intuïtie wordt duidelijker hoorbaar. Misschien besluit je wel een andere baan te gaan zoeken, een tijdje te gaan reizen of iets heel anders te gaan doen waar je diep van binnen naar verlangt. 

Hoe dan ook geloof ik dat het altijd loont om te kiezen voor jezelf en te vertrouwen dat dan de juiste mensen op je pad zullen komen. Niets is zo pijnlijk als op je sterfbed liggen en tot de conclusie komen dat je het leven van een ander geleid hebt.

Wil jij ook veilig voelen en je ware ik aan de buitenwereld laten zien? Neem dan contact op via dit formulier voor een vrijblijvende kennismaking.