‘De oude worden’, ‘geen stress of gejaagd gevoel’ en ‘geen klachten meer.’ Het zijn de meest uitgesproken wensen die cliënten met een burn out voor ogen hebben tijdens kennismakingsgesprekken. Maar wat is nou eigenlijk precies een burn out? Wat zijn de belangrijkste triggers en waarin schuilt de oplossing? “Ga weer op zoek naar je oorspronkelijke zelf, die zo overschreeuwd is door andere stemmen.”
Zelf kampte ik tijdens mijn eigen burn-out de eerste jaren met angst- en paniekklachten. ‘En die wil ik niet meer’, sprak ik uit richting de zorgverleners die op mijn pad kwamen. Dus ging ik naar een psycholoog, een ademcoach, en deed ik aan yoga en meditatie. De klachten verminderden wel degelijk in eerste instantie, maar na verloop van tijd kwamen ze telkens weer terug. Hoe erg ik ook mijn best deed. Totdat ik er moedeloos van werd.
Heftige signalen
Er ontstond pas duurzaam herstel toen ik de échte oorzaak boven tafel begon te krijgen en toen ik begon te begrijpen waarom mijn lichaam besloot om zulke heftige signalen af te geven. Om het concept burn-out beter te begrijpen is het in mijn beleving belangrijk om eerst terug te gaan naar onze kindertijd en het schoolsysteem waar we als kinderen in gevormd worden.
Als kind leer je om met je hoofd te werken en dingen te berekenen, analyseren en doorgronden. Wanneer je hier goed in bent, krijg je de beloning in de vorm van een sticker of een mooi cijfer. Heb je de pech dat hier niet je kwaliteiten liggen dan ben je al snel een probleemkind en krijg je te horen dat je toch echt wat beter je best moet doen. In feite is de hele maatschappij erop gericht om vanuit je hoofd te leven.
Intuïtie
Daarnaast is er nauwelijks aandacht voor het ontwikkelen van je intuïtie. Een belangrijke gave die iedereen heeft meegekregen. Ga maar eens na, wanneer je een nieuwe woning gaat bekijken en daar binnenkomt, voel je meteen of de sfeer en de energie prettig is. Hetzelfde geldt als je een ander mens ontmoet. Je voelt middels je intuïtie of er een klik tussen jullie is of juist niet.
Het grote nadeel van ons huidige schoolsysteem is dat je leert om je intuïtie te overrulen met je hoofd. Als je het kan beredeneren en verklaren klopt het vast, ook al geeft je intuïtie duidelijk want anders aan. Dat kan tot uiting komen in de studierichting en baan die je kiest, de partner waar je je leven mee deelt, de vrienden waar je mee omgaat tot datgene waar je in je leven tijd en energie aan geeft.
Je intuïtie laat zich echter niet voor de gek houden. Het heeft namelijk als belangrijke functie dat jij als mens keuzes maakt in je leven waar je gelukkig van wordt, die je voldoening geven en die in lijn zijn met je levensmissie. Dwaal je te ver af van jouw levenspad dan begint het leven je langzaam wakker te schudden. Eerst met subtiele hints en vervolgens met steeds heftigere klachten tot gevolg.
Wellicht is dat aanleiding voor je om juist meer afleiding te gaan zoeken. Nog meer rondrennen, nog harder werken, beter je best doen, verantwoordelijkheid op je schouders laden en iedereen om je heen tevreden willen houden. Alles om maar niet de signalen van je lichaam te hoeven voelen. Overigens gebeurt dit vaak onbewust en uit gewoonte. Het is niet iets wat je jezelf hoeft te verwijten.
Noodrem
In mijn beleving is burn-out het eindstadium en tegelijk ook de noodrem van deze cyclus. Je levensenergie is letterlijk opgebrand en je lichaam wilt niet meer vooruit. Je hoofd heeft zoveel overuren gedraaid door het vele denken en piekeren dat het voelt alsof je hoofd niet meer goed functioneert. Emoties die je al die tijd onderdrukt hebt, komen er ongecontroleerd en heftig uit.
Een burn-out heeft als belangrijke functie om je letterlijk stil te zetten en je te laten zien wat de gevolgen zijn als je afgedwaald bent van je levenspad. Zodat je terug naar de basis in jezelf kan keren en je weer kan gaan herinneren wie je werkelijk bent, wat je eigenlijk écht te doen hebt in het leven en wat écht belangrijk voor je is. Je intuïtie is een belangrijke bondgenoot in dit proces.
Het is ook de reden dat je weer terugvalt wanneer je als doel hebt om weer ‘de oude’ te willen worden. De oude jij is precies diegene die ervoor gezorgd heeft dat je lichaam zich genoodzaakt zag om steeds harder te gaan roepen met een burn-out als gevolg. Liever raad ik je aan om op zoek te gaan naar je oorspronkelijke zelf. Die er diep van binnen nog steeds zit, maar zo overschreeuwd is door andere stemmen.
Ander perspectief
Concluderend kan ik gerust zeggen dat een burn-out op je pad komt met een reden en om je te helpen. Al begrijp ik maar al te goed dat het praktisch onmogelijk is om het van die kant te bekijken als je er middenin zit en je diep ellendig voelt. Toch hoop ik met het delen van mijn visie en ervaringen een ander perspectief op het thema burn-out te geven. Een perspectief wat te vaak onderbelicht blijft. En waarin uiteindelijk de hoop en potentie op een gelukkiger leven aan de horizon gloort.
Voel jij de behoefte aan een gesprek over jouw situatie? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.