Rein, jouw innerlijke reisleider

Begin 2013 sta ik nog maar net in de kroeg als ogenschijnlijk ‘vanuit het niets’ alles voor mijn ogen begint te duizelen. Het zweet breekt me uit, mijn hart slaat op hol, en ik krijg het gevoel elk moment flauw te kunnen vallen. In de dagen die volgen rol ik van de ene in de andere paniekaanval. Mijn lichaam gaat met me aan de haal en elke keer heb ik het gevoel alsof ik doodga. Ik ben ervan overtuigd dat er iets mis is met mijn lichaam. Totdat na het zoveelste ziekenhuisbezoek de longarts de legendarische woorden: ‘misschien moet je eens overwegen om aan yoga te gaan doen’ uitspreekt. Ik barst nog net niet in lachen uit. 

Uiteindelijk besef ik dat ik weinig keus heb en stel me langzaam open voor een wereld die ik tot dan toe altijd als zweverig heb bestempeld. De twee jaar die volgen gaan met vallen en opstaan. Enerzijds probeer ik me open te stellen voor nieuwe inzichten en ervaringen, anderzijds probeer ik me vast te klampen aan het leven wat ik tot dan toe geleid heb. 

Onbestemde angst

Begin 2015 stap ik samen met een vriend in het vliegtuig naar Aruba. De maanden ervoor heb ik moeten herstellen van een pittige achillespeesblessure en de week voor vertrek voel ik me ziek, zwak en misselijk. Ik besluit toch op vakantie te gaan. De zon zal me vast goed doen. Eenmaal aangekomen in de villa, waar ik met acht andere vrienden verblijf, voel ik me niet veel beter. Ik besluit de eerste avond niet mee op stap te gaan en vroeg te gaan slapen. Van slapen komt het niet. Een onbestemd angstgevoel in combinatie met heftige hartkloppingen teistert me de hele nacht. Uiteindelijk neem ik een kalmerend pilletje die ik ooit van de huisarts heb gekregen. De rest van de vakantie laat het me niet meer los en loop ik met mijn ziel onder mijn arm rond. Eigenlijk wil ik maar één ding: naar huis.

Bij terugkomst voel ik me nog steeds ellendig. Aangezien ik net een nieuwe functie op mijn werk heb, besluit ik toch naar mijn werk te gaan. Na een paar uur besef ik dat ik me gewonnen moet geven en ga naar huis. De huisarts concludeert dat het ‘burn-out gerelateerde klachten’ zijn en stuurt me door naar een psycholoog. In de maanden die volgen neem ik rust, ga ik braaf naar de psycholoog en start ik met re-integreren in mijn oude functie. 

Psycholoog

Langzaamaan voel ik me opknappen en wordt de oude Rein vakkundig gerestaureerd. Bij de psycholoog leer ik om mijn gedragspatronen te doorzien en om te buigen naar helpende gedragspatronen. Het belangrijkste inzicht komt uit mezelf: deze werkplek in de financiële sector past niet bij me. Zodra mijn re-integratie is afgerond, neem ik ontslag en neem me voor om voor onbepaalde tijd naar Sardinië te gaan. Op een paradijselijke plek zal ik me vast nog beter voelen.

De eerste maanden na mijn ontslag val ik echter in een diep gat. De klachten komen in rap tempo terug en de angst en paniek neemt toe. Een gevoel van radeloosheid overvalt me. Hoe kan het zo zijn dat ik mijn grootste stressbron, in de vorm van werk, heb weggenomen en me toch slechter voel dan ooit? Ik heb de kracht niet om naar Sardinië te gaan en meld me begin 2016 met lood in mijn schoenen weer bij de huisarts. Zij verwijst me door naar een gespecialiseerde revalidatie instelling. Tien wekenlang ben ik twee dagdelen in de week in handen van een team van psychologen en fysiotherapeuten. Tijdens die sessies kom ik voor het eerst een aantal lagen dieper richting mijn kern.

Levens veranderend inzicht

Ik kom tot het levens veranderende inzicht dat ik ver van mezelf en mijn levenspad ben afgedwaald. Mijn emoties, gevoelens en lichamelijke waarnemingen heb ik grotendeels uitgeschakeld en ik ervaar een innerlijke leegte. Mijn behoefte aan verdoving middels wiet en alcohol is hierbij de perfecte zelfmedicatie geweest. Een helpende overlevingsstrategie tijdens de scheiding van mijn ouders in mijn tienerjaren. Ook komt het besef dat ik mijn eigen verlangens en wensen heb onderdrukt. 

Mijn studie, werk, hobby’s, sommige vrienden. Alles is gericht op de buitenwereld en het beeld waarvan ik denk dat ik eraan moet voldoen om gezien en geaccepteerd te worden. Ik durf mezelf nauwelijks uit te spreken en aan te geven wat ik belangrijk vind, heb zeer weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Voeg daar patronen als perfectionisme, een groot verantwoordelijkheidsgevoel, moeite om grenzen aan te geven, conflictvermijding en een drang naar controle aan toe en je hebt een onweerstaanbare cocktail voor een existentiële crash te pakken.

Krachtiger

In die tien weken in de revalidatie instelling doe ik veel waardevolle inzichten op en voel ik me diep van binnen krachtiger worden. Langzaamaan beweeg ik weer in de richting van mijn eigen levenspad. Tegelijkertijd besef ik me dat ik er ook nog niet ben. Sterker nog, ik ben pas net begonnen met het belangrijkste deel van mijn herstel. Ik besluit weer terug te gaan in mijn oude functie bij de bank. Deels om financiële redenen, deels om te ervaren hoe ik nu omga met dezelfde triggers en prikkels. Dat gaat met vallen en opstaan. 

In de jaren daarna geef ik verder vorm aan de zoektocht naar mezelf en mijn levenspad. Ik neem 4,5 jaar lang deel aan groepstherapie, doe aan yoga en meditatie, experimenteer met plantmedicijnen, en ontmoet waardevolle mentoren die mij spiegelen en dienen als klankbord. Zo nu en dan realiseer ik me dat ik steeds minder last heb van angst en paniek. Zonder dat ik me bewust daarop focus in mijn herstel. Het besef dat de oplossing van al mijn problemen en klachten in mijzelf ligt, wordt steeds duidelijker. Het heeft geen zin om van baan, partner, land of vriendengroep te veranderen wanneer ik niet in het reine ben met mezelf.

Omscholing

In deze ontwikkelingsreis merk ik ook dat mijn spirituele interesse gewekt wordt. Ik heb altijd al het gevoel dat er meer is tussen hemel en aarde en datgene wat wij met onze zintuigen kunnen waarnemen. Toch kon ik er verder weinig duiding aan geven. Dat krijgt steeds meer vorm door gesprekken met mensen, boeken en inzichten die ikzelf heb. Het ervaren en toelaten van gevoelens, emoties en mijn intuïtie zijn daarbij een belangrijke richtingaanwijzer. Tegelijkertijd vind ik het, rationeel als ik altijd ben geweest, spannend om deze kant in mezelf te erkennen. In de tussentijd voel ik dat mijn baan in de financiële sector op dat moment geen voldoening meer geeft. Ik merk de behoefte om andere mensen te gaan begeleiden in de reis naar hun eigen levenspad. Daarop laat ik me omscholen tot coach. In augustus 2020 ziet mijn eigen praktijk, genaamd ‘Je Ware Ik’, het levenslicht. 

Het oude en nieuwe komt samen

Ruim 3 jaar lang wandel ik letterlijk een periode mee met cliënten die hun ziel en zaligheid aan mij toevertrouwen. Het leidt tot veel voldoening en dankbaarheid. Tegelijkertijd moet ik eerlijk bekennen dat het ondernemersvak en het continu zichtbaar moeten zijn me zwaar valt. Dat gaat steeds meer vanuit mijn hoofd dan vanuit mijn hart. Compleet onverwachts komt een terugkeer in de financiële sector op mijn pad. Een functie als trainer en coach waarbij ik mijn ‘oude’ kennis combineer met mijn ‘nieuwe’ ervaringen als coach. En dat in een sector die meer hart en menselijkheid kan gebruiken.

Momenteel zijn de deuren van mijn coaching praktijk (tijdelijk) gesloten. Voel je de behoefte om contact op te nemen? Wees dan welkom om dat te doen via de contactpagina.

Mijn levensmissie

Op het moment van schrijven (juli 2024) voel ik een enorme dankbaarheid en voldoening voor de reis die ik de afgelopen 11,5 jaar heb afgelegd. Het mag met recht een transformatie genoemd worden. Ik heb oude pijn achter me gelaten en voel me meer verbonden met mezelf en mijn levenspad. Daarnaast heb ik in mijn werk een prachtig middel gevonden om mijn levensmissie vorm te geven: zaadjes van bewustzijn planten.

Om mij heen heb ik een fijne club mensen opgebouwd waar ik op kan terugvallen als het nodig is. De relatie met mijn ouders is sterk verbeterd en mijn gevoelens en emoties nemen een welkome plek in in mijn leven. Ik durf steeds meer te vertrouwen op mijn intuïtie en onderbuikgevoel en ervaar daardoor steeds meer synchroniciteit in mijn leven. 

De laatste keer dat ik daadwerkelijke angst en paniek heb gevoeld, kan ik me eigenlijk al niet eens meer herinneren. Daarbij krijgt mijn spirituele kant een steeds prominentere plek in mijn leven en bedrijf. Het geeft me richting, vertrouwen, betekenis en een gevoel van verbondenheid.

Reiservaringen

Peter Thijssen
13/05/2024
Rein , soms is alles wat we echt nodig hebben , iemand die simpelweg naar ons luistert. Een luisterend oor kan namelijk meer betekenen dan duizend woorden en een groot verschil maken, wanneer woorden dat niet kunnen. Van sommige mensen ga je onbewust toch een beetje houden. Ik heb een hele fijne tijd gehad met Rein lekker samen door het bos in ons korte broek. Een fijne rustige coach ,mijn reis was er een opzoek naar mijn ware ik. E se accetterai, allora... vedremo.
John Schouten
04/04/2024
Na een turbulente periode waarin ik in een burn-out belandde, ben ik bij Rein terecht gekomen via mijn werkgever. Ik heb in de 10 sessies Rein leren kennen en waarderen. Wat een rustige uitstraling en een luisterend oor. Ik heb mij geen moment ongemakkelijk gevoeld en dat is hoofdzakelijk te danken aan de wijze waarop Rein handelt. Het heeft mij wel degelijk geholpen om anders tegen dingen aan te kijken en bewust te worden van gewoontes die je graag anders zou zien worden. Deze sessies hebben allemaal plaatsgevonden tijdens wandelingen, wat mij wel aanspreekt. Rein, bedankt voor je steun en adviezen. Ik zal er mijn voordeel mee doen. John,
Marieke Webdesign
03/08/2023
Toen ik Rein tegenkwam op mijn tijdlijn met zijn 1 op 1 sessie, wist ik: dit wil ik proberen! Rein is een hele fijne en spirituele reisleider. Hij legt alles rustig uit, stelde mij op mijn gemak en alles mocht er zijn. Na mijn innerlijke reis voelde ik mij opgeruimd en veel relaxter. Ook nu nog. In situaties waar ik anders met een gestrekt been in zou zijn gegaan, kan ik het nu veel rustiger observeren en op een respectvolle manier reageren. Het 1 op 1 traject bij Rein is een echte aanrader!
Maurice Vollebregt
30/07/2023
Rein is een hele vriendelijke en rustige coach. Hij kan heel goed luisteren en neemt de tijd om je situatie goed te analyseren. Vervolgens heeft hij mij ontzettend geholpen met handige en doelgerichte opdrachten. Wat mij vooral aansprak is dat alle sessies en opdrachten buiten in de natuur plaatsvonden, dit helpt ook zeker in het herstelproces.
sander van der Lee
28/07/2023
Ik heb zowel de live als remote coaching als erg prettig ervaren. Rein heeft me geleerd beter naar mijn intuïtie te luisteren en bewust te worden van mijn interne stem. Rein is erg scherp met zijn vraagstelling en interventies en heeft een prettige, kalme stem. Wat ik ook fijn vond was het wandelen in de natuur en de ruimte voor humor in onze sessies. Ik zou de investering zeker aanraden, je krijgt er 2x zoveel voor terug!
Luke Walden
28/07/2023
I had the opportunity to work Rein for the last year, and it has been a journey which has really helped me with getting everything back on track. Rein really listens and understands and does all he can in a approachable way, which helped me see things clearer, and overall changed my outlook for the positive moving forward! The sessions were great, and he is always there for you which really means a lot. Thank you for everything!
Marc Routs
21/06/2023
Rein heeft een natuurlijke kwaliteit om een meditatie of coachoefening te begeleiden. Ook groepsgewijs... Alles mag zijn!
Frances Peterson
06/04/2023
Een professionele coach is Rein. Ik had een duidelijke opdracht en hier zijn we mee aan de slag gegaan. Luchtige sessies en emotionele, ze waren allen zeer welkom tijdens mijn coaching. Ik ga met volle moed en nieuwe inzichten mijn eigen levenspad vervolgen. En hou de velen opdrachtjes en gesprekken dichtbij me!
Anne Valkering
17/03/2023
Ik zou iedereen met stress-gerelateerde klachten een goed coachingstraject kunnen aanraden, omdat dit je heel goed kan helpen meer inzicht te krijgen in je patronen en de dingen waar je, vaak onbewust, tegenaan loopt. Ik vond het echt heel fijn om met Rein te werken, voelde dat hij oprecht betrokken was en echt moeite deed om zich zo goed mogelijk in te leven en met je mee te denken. Alleen dit kan al een enorme steun zijn, maar omdat Rein als ervaringsdeskundige door veel vallen en opstaan zelf heel veel heeft geleerd, is hij ook in staat om snel door te hebben wat voor jou je blinde vlekken zijn, waardoor je kan leren welke veranderingen voor jou nodig zijn om je leven soepeler te laten verlopen. Mooiste is om aan een coachingstraject te beginnen vóórdat er fysieke of mentale klachten zijn ontstaan natuurlijk! Maar ook als deze er al zijn kan een goede coach je heel goed helpen om weer in balans te komen. Ik vind Rein als coach een dikke 10 en kan hem zeker aanraden!
Karin van Dongen
09/01/2023
Vandaag had ik mijn laatste wandeling met Rein. Superfijn dat hij meeliep in mijn reis van afgelopen (zware) maanden. Gevoelsmatig heel veilig wat maakte dat ik echt alles heb durven bespreken. Het vertrouwen in mezelf komt langzaam terug en dankzij de tips van Rein heb ik echt leren luisteren naar mijn lichaam. Met vertrouwen ga ik de toekomst tegemoet, de reis gaat voort. Dank!