fbpx

Wat zijn de overeenkomsten tussen het corona-tijdperk en een burn-out?

Regie. Een van de voornaamste oorzaken van stress en een burn-out is het verlies of een gebrek aan regie. Mensen leggen de regie over hun leven in handen van anderen en gedragen zich daarnaar. Of dit nou hun werkgever, partner of vrienden zijn. Onlangs realiseerde ik me dat er interessante paralellen zijn met de afgelopen 1,5 jaar. We hebben als samenleving massaal de regie over onze gezondheid afgestaan aan externe partijen als de overheid en de farmaceutische industrie. 

Tijdens mijn eigen burn-out jaren geleden kwam ik erachter dat ik de regie over mijn eigen leven compleet verloren was. In bijna alle situaties paste ik me aan zoals ik dacht dat er van me verwacht werd. Op mijn werk liep ik op mijn tenen om alles zo goed mogelijk te doen voor mijn werkgever en collega’s, in de omgang met mijn vrienden probeerde ik me te gedragen volgens de norm en voor mijn ouders wilde ik graag laten blijken dat alles goed met me ging. Het kon zelfs zover gaan dat ik bijvoorbeeld dacht dat ik op de politieke partij moest stemmen waar mijn omgeving op stemde. Iedereen zat achter het stuur van mijn leven, behalve ikzelf. 

Nu kunnen we een laag dieper gaan en kijken waarom ik me zo dacht aan te moeten passen aan de omgeving en de regie verloren was, maar dat valt buiten de scope van dit artikel. In de fase van herstel kwam ik er langzaamaan achter dat ik het leven van anderen aan het leven was. Stap voor stap kwam ik erachter wat mijn eigen behoeftes zijn en dat die soms behoorlijk ver aflagen van de praktijk. Om mijn eigen behoeftes te gaan vervullen was het belangrijk om meer in contact met mijn lichaam te komen en om te gaan voelen en luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Ik ervaarde steeds meer dat de wijsheid in mijn lichaam zelf zit en door daar gehoor aan te geven kreeg ik de regie over mijn leven weer terug. 

En dan de brug naar het hier en nu en de situatie rondom corona. Steeds vaker krijg ik het gevoel dat we als samenleving de regie over onze gezondheid zijn kwijtgeraakt. Met alle gezondheidsklachten van dien. Het lijkt steeds moeilijker te zijn om te luisteren naar ons lichaam en te voelen wat ons lijf nodig heeft. Of dat nou goede voeding, beweging, ontspanning, liefde of een gezonde leefomgeving is. In plaats daarvan kiezen we voor de makkelijke route en leggen we de verantwoordelijkheid voor onze gezondheid neer bij de overheid of de farmaceutische industrie. In mijn beleving partijen die in het verleden meermaals bewezen hebben andere prioriteiten te hebben dan het beste met onze gezondheid voor te hebben. Met als gevolg dat we steeds zieker en afhankelijker worden. 

Hoe komt het dan toch dat we de regie over onze gezondheid zo makkelijk uit handen geven en zelf geen verantwoordelijkheid durven te nemen? Mijn oma zei vroeger al: “angst is een slechte raadgever jongen.” Ik durf wel de stelling te poneren dat ook hier de angst daadwerkelijk een slechte raadgever is. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik in mijn leven uit angst veel keuzes heb gemaakt. Keuzes die achteraf niet het beste voor mij bleken te zijn. Sinds ik steeds vaker durf te vertrouwen op mijn lichaam en intuïtie voel ik me fysiek, mentaal en emotioneel stukken beter. Bovendien is het baseren van onze keuzes op angst ook nogal paradoxaal, want wat zorgt er vaak voor dat we ons angstig voelen? Juist, het gevoel dat we geen ‘controle’ hebben. Hoe kunnen we ‘controle’ over ons leven krijgen? Door zelf de regie en verantwoordelijkheid weer te pakken. 

Wat kunnen we nu leren van deze crisis en wat is de oplossing in mijn ogen? Pak de regie weer terug en leef autonoom! Luister naar je lichaam en de signalen die het afgeeft, en handel ernaar. Ben je moe? Gooi geen koffie of energydrank naar binnen, maar pak je rust en ga wat eerder naar bed. Voel je je eenzaam? Verbind met mensen in plaats van weg te kruipen achter een scherm. Zit je veel binnen? Kom in beweging, ga naar buiten en geniet van alles wat de natuur te bieden heeft. Ervaar je veel stress in je leven? Onderzoek welke stressoren je kan elimineren en hoe je kan ontspannen na een stressvolle gebeurtenis. Neem je emoties waar bij jezelf? Probeer ze toe te laten en ze er te laten zijn. Allemaal zodat jij straks weer achter het stuur van je eigen leven zit, mét een gezond lijf en geest.

Wil jij ook de regie over je leven weer in handen krijgen? Ik help je hier graag bij! Ga naar het formulier onderaan dit artikel en laat je gegevens achter. Ik neem binnen 24u contact met je op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.